...wchodzisz na blog na własne ryzyko... blog zawiera moje punkty widzenia...

Strona korzysta z plików cookies. Czytaj więcej Akceptuje

Kuchnia Pantofla #2 – Roladki drobiowe ze szpinakiem i fetą

Food & Drink

Jak to jest, że w dzieciństwie rodzice zmuszają nas do jedzenia szpinaku, a po przekroczeniu pewnego wieku wszyscy się nim zajadają jakby był z czekolady? Osobiście jestem właśnie takim przykładem, a że ostatnimi czasy nie jedliśmy z dziewczyną tej zieleniny to mieliśmy smaka na szpinaka. Nie chciałem, żeby szpinak był tylko jakimś dodatkiem więc postanowiłem zrobić roladki drobiowe, które nim nadzieję. Czegoś mi brakowało do tego i zdecydowałem się dodać sera feta, a całość zwieńczyć ziemniakami w mundurkach z piekarnika. O to czego użyłem:

 

Do szpinaku:

  • mała cebula
  • świeży szpinak (może być mrożony)
  • kostka rosołowa drobiowa
  • śmietana 12%

Do  mięsa:

  • 500g piersi z kurczaka
  • ser feta
  • sól
  • pieprz

Do ziemniaków:

  • 1kg średniej wielkości ziemniaków
  • 4-5 ząbków czosnku
  • sól
  • pieprz
  • oliwa

 

Sposób przygotowania:

1. Cebulę kroimy w drobną kosteczkę i smażymy aż się zeszkli. Umyty i odsączony szpinak wrzucamy na patelnie i smażymy aż ładnie zmięknie. W międzyczasie dodajemy kostkę rosołową i mieszamy całość. Na koniec dodajemy śmietanę i gotujemy mieszając co chwilę, aż składniki się wymieszają dobrze, a śmietana delikatnie zgęstnieje.

Pierś z kurczaka oczyszczamy z błonek i tniemy wzdłuż na plastry, a następnie rozbijamy na podłużne kotlety. Mięso oprószamy solą i pieprzem. Ostudzony szpinak dajemy na mięso, a następnie posypujemy serem feta. Roladki zwijamy i spinamy wykałaczkami.

Całość smażymy, aż się zarumieni. Jeśli roladki wyszły wam duże to smażcie je na małym ogniu, by w środku mięso nie było surowe.

2. Nieobrane ziemniaki myjemy dokładnie pod wodą, a następnie przecinamy nie do końca w plasterki. Cieniutko pokrojony czosnek wkładamy w przecięte miejsca. Ja użyłem blaszki i papieru do pieczenia (świetnie się sprawdził), ale można także polać niedużą ilość oliwy na dno naczynia żaroodpornego. Ziemniaki polewamy niewielka ilością oliwy, przykrywamy całość folią aluminiową i pieczemy w temperaturze 180 – 200 stopni przez godzinę. Po godzinie zdejmujemy folię i pieczemy jeszcze ok. kwadrans. Po wyjęciu z piekarnika posypujemy solą, pieprzem i koperkiem (ja pominąłem koperek). Do ziemniaków przygotowałem klasyczny sos czosnkowy.

Całość jest bardzo syta i smaczna. Należy uważać z przyprawami przy mięsie, bo mimo wszystko szpinak robiony na kostce rosołowej i ser feta dają sporo smaku.

Smacznego 🙂

 

A czy Ty już lubisz "2 sides of Loco"?

zamknij okno