...wchodzisz na blog na własne ryzyko... blog zawiera moje punkty widzenia...

Strona korzysta z plików cookies. Czytaj więcej Akceptuje

Kuchnia Pantofla #4 – Świąteczna Kaczka z Jabłkami

Bez kategorii

Dawno nie było Kuchni Pantofla ale kto mnie śledzi na Instagramie (www.instagram.com/twosidesofloco) ten wie, że Wielkanocną Niedzielę piekłem kaczkę. Przyznaję ten ptak zawsze mnie delikatnie przerażał, bo bałem się, że wyjdzie twardy albo przesadnie suchy. Tymczasem robiłem go już trzeci raz i za każdym razem mięso wręcz odchodzi od kości, a w smaku jest bardzo dobre. Przepis, który zrobiłem to typowa, podstawowa pieczona kaczka z jabłkami. Nie wymyślałem zbytnio nic wyjątkowego. Jednak w przeciwieństwie do większości osób nie piekę w naczyniu żaroodpornym, a w poczciwej gęsiarce, którą dostałem jeszcze po zmarłej babci. Nie wiem czemu, ale zawsze wydaje mi się, że mięso robione w niej jest lepiej upieczone i gdy lekko ostygnie nie staje się „mokre”. Do kaczki jednak trzeba odrobinę cierpliwości, bo w moim przypadku od oczyszczenia i zamarynowania do zjedzenia minęło ponad 24 godziny. Wiec jak to się robi?

Składniki (porcja na 4 osoby)

1 kaczka

3 średniej wielkości jabłka

1 łyżka roztopionego masła

1 łyżka oregano

1 łyżka rozmarynu

1 łyżka majeranku

Sól

Pieprz

2-3 łyżki konfitury lub syropu (malina lub wiśnia)


Sposób przygotowania
Kaczkę myjemy i osuszamy. Do roztopionego masła dodajemy przyprawy i nacieramy całą kaczkę na zewnątrz. Oczyszczone z gniazd nasionowych i pokrojone na na kawałki jabłka wkładamy do środka kaczki. Całość przykrywamy folią i pozostawiamy na jakiś czas (ja miałem czas więc kaczka tak nasmarowana spędziła całą dobę) w lodówce. Piekarnik nagrzać do 230 stopni. Mięso ułożyć piersią do dołu w naczyniu i przez 30 minut piec odkryte. Następnie zmniejszyć temperaturę do 180 stopni i przykryć naczynie. Piec przez 2 godziny (w połowie czasu obrócić na drugą stronę). Pół godziny przed końcem pieczenia pokrojone w kawałki jabłka polać konfiturą lub syropem i ułożyć dookoła kaczki.

Jak widać kaczka potrafi być praktycznie bezobsługowa, a mięso na prawdę wychodzi pyszne. Można podawać na wiele sposobów. Ja podałem z ziemniakami i surówką. Mam nadzieję, że wyjdzie Wam tak samo smaczna jak mi.

A czy Ty już lubisz "2 sides of Loco"?

zamknij okno