...wchodzisz na blog na własne ryzyko... blog zawiera moje punkty widzenia...

Strona korzysta z plików cookies. Czytaj więcej Akceptuje

Kuchnia Pantofla #5 – Tost Kacowa. Śniadanie, które kocha moja kobieta

Food & Drink

Kacow to taki wredny koleś, który nawiedza nas zwykle w sobotę lub niedzielę rano (to amatorów, hardkorzy potrafią się z nim spotkać przed pracą – nie zachęcam). Męczy, nudzi i marudzi. Od niego boli brzuch, głowa, a każdy pokarm staje się przeszczepem narządu. W skrócie – przyjmie się albo nie. Jedni się z Kacowem prześpią, inni spocą, pozostali wierzą w medykamenty i jakieś inne VooDoo.

Zapiekanka, albo może raczej tost, który dzisiaj zaprezentuję to baaaardzo proste i smaczne śniadanie. W weekend majowy postanowiłem zrobić takie coś pierwszy raz i moja ukochana stwierdziła, że chce to samo na drugie śniadanie i na kolację. Więc co chwilę dreptałem do kuchni robić nam coś do jedzenia. Taki leniwy dzień oparty na napastowaniu lodówki i kuchenki. Szkoda, że ja gotuję i ja tyję. Nie pamiętam gdzie widziałem coś podobnego. Chyba gdzieś wrzucał to Marcin z Jaja w Kuchni (tylko bardziej na wypasie to było). Tak, czy siak. Wyjąłem co tam mam w lodówce i zacząłem przygotowywać proste i smaczne śniadanie, które w sam raz nadaje się na ciężkie poranki.

A tak to się robi:

Składniki (porcja na 1 osobę)

1 jajko

2-3 plastry szynki

2-3 plastry boczku surowego wędzonego

ser żółty

1-2 kromki chleba (dowolny, może być tostowy lub zwykły)

pieprz (według uznania)

ostra papryka (według uznania)

bazylia (według uznania)


Sposób przygotowania
Zaczynamy od jajka i boczku. Na roztopionym tłuszczu wbijamy jajko, a tuż obok kładziemy boczek. Jajko nie ścinamy zbyt mocno, bo później jeszcze trafi na patelnie. Ścięte jajko odstawiamy na talerz. W zależności, czy chcemy jedno, czy dwuwarstwowego tosta robimy następująco.

Przy jednowarstwowym smarujemy chleb masłem i posmarowaną stroną kładziemy na patelnie, gdy się lekko zarumieni obracamy i dajemy na pieczywo szynkę, ser i boczek. Dajemy temu chwilkę i przykrywamy jeszcze jajkiem. Całość smażymy, aż zarumieni się od spodu. Na wierzch posypujemy przyprawami.

W przypadku dwuwarstwowego tosta na Między kromki chleba dajemy szynkę i ser. Taką kanapkę kładziemy na patelnie. Obracamy, gdy się zarumieni. Na wierzch dajemy ponownie szynkę, ser i dokładamy boczek oraz jajko. Międzyczasie ser spomiędzy chleba powinien stać się ciągnący.

Oczywiście składniki dobieramy według uznania. Bardzo fajnie by się sprawdził pomidor, ogórek konserwowy lub awokado i z pewnością byłoby pysznie (chociaż pomidor mógłby rozmoczyć odrobinę wszystko).

Tost jest przyjemnie syty i warto polać go ketchupem. Dla spragnionych odrobiny pikanterii skrapiamy jeszcze jajko sosem tabasco. Śniadanie zaczynamy od przekrojenia żółtka, które ładnie zaleje nam wszystko. Najlepsze w takim śniadaniu jest to, że nie trzeba mieć kaca, a gdy już się go ma to skutecznie pomaga.

 

Przypominam również o konkursie, który ogłosiłem w Tym wpisie

A czy Ty już lubisz "2 sides of Loco"?

zamknij okno